• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin

Kartoonari

Blogi eräästä sarjakuvakokoelmasta

  • Etusivu
  • Sarjakuvakokoelma
  • Keräilyharvinaisuudet
  • Sarjakuvien keräily
  • Hakemisto
    • Aku Ankan taskukirjat
    • Aku Ankka
    • Jippo
    • Mosaiikki
    • Mustanaamio
    • Pokkarit
    • Teräsmies
    • Tex Willer
    • Viivi ja Wagner
  • Ota yhteyttä

4.11.2011 Kartoonari

Mosaiikki – valistusta kapitalismin ja ahneuden vaaroista

FacebookTweetPin

digedagit_kalliovuorilla1Näitä löytyy hyllystä kaksi kappaletta. Digedagit Kalliovuorilla ja Digedagit New Orleansissa.

Die Digedags in Den Rocky Mountains
Digedagit Kalliovuorilla
Kansankulttuuri 1985
Verlag Junge Welt Berlin DDR/Painettu Saksan demokraattisessa tasavallassa.

Die Digedags in New Orleans
Digedagit New Orleansissa
Kansankulttuuri 1986
Verlag Junge Welt Berlin DDR/Painettu Saksan demokraattisessa tasavallassa.

Nämä 80-luvut suomalaiset Mosaiikit(joissa seikkailevat Digedagit) eivät ole mitenkään erityisen arvokkaita, divareissa hinta liikkuu 8-15 euron paikkeilla. Huuto.net:issä näytti olevan viime viikolla lähtöhintana parille Kalliovuorilla-kirjaselle 25 ja 30 euroa.

Lehti ilmestyi kuitenkin myös 60-luvulla ja noista lehdistä keräilijät ovat maksaneet sievoisia summia.

Mosaiikkia myyty yli 200 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti

Mosaiikki on saksalaista perua. Sarjakuvan loi Hannes Hegen. Eka julkaisu tuli 1955 ja lehti ilmestyy vielä tänäkin päivänä. Kyseessä on pisimpään julkaistu saksankielinen(ja eurooppalainen) kuukausittainen sarjakuvakirja. Samalla Mosaiikki on ainoa Itä-Saksassa syntynyt sarjakuva jota yhä julkaistaan.

Lehteä on siis julkaistu Suomessa, mutta sen lisäksi monessa maassa, mm. Albaniassa, Vietnamissa ja Libanonissa. Tosin monessa maassa lehden vuosikerrat ovat jääneet vähiin.

Lehteä on myyty vuodesta 1955 alkaen yli 200 miljoonaa kappaletta(väittää ainakin Wikipedia). Uskomatonta se on siksi, että lehti ei vaikuta mitenkään tunnetulta – ainakaan kukaan jonka kanssa olen keskustellut sarjakuvista ei sitä ole tuntenut(lukuun ottamatta divareitten miehiä).

Saksalaiskeräilijät metsästivät 60-luvun lehtiä Suomesta isolla rahalla

Suomessa lehti ilmestyi aluksi 60-luvulla. Ilmeisesti se ei juuri muualla ilmestynytkään Itä-Saksan ja Suomen lisäksi tuohon aikaan.

Johtuneeko tuosta historiasta sitten, että saksalaiset keräilijät ovat himoinneet lehden suomalaisia 60-luvun numeroita. Olen lukenut väitteitä Kvaak-foorumilta, että joistakin suomalaisista 60-luvun lehdistä olisi maksettu joskus 2000-luvun puolivälissä lähes tuhat euroa kappaleelta.

Ilmestymisvuodet Suomessa:
1962-1967 : Nro 65 ensimmäinen, vuonna 1962 4 näytenumeroa: julkaisujen numerointitiedot sekavia.
ja 1980 – 7 kirjaa: Digedagit

Ensin voitto, sitten palkka – eli luokkataistelua sarjakuvan keinoin

Kuva: Taru höyhenpukuisesta käärmeestä/ Digedagit Kalliovuorilla

Minulla on nuo mainitsemani kaksi Mosaiikkia ja niiden tarinat ovat oikeastaan yllättävän hyvännäköisiä. Vaikka puhekuplia ei ole, selitystekstit toimivat hyvin ja jättävät paljon tilaa kuville.

Kertomuksissa mennään lujaa ja kaulukset pystyssä sosialismin ajatusmaailman arvoin. Kapitalismin viekoittelemat pahikset tekevät sortotyötään ja asetelma on sikäli selvä.

Kertomuksessa Taru höyhenpukuisesta käärmeestä, muinaisen Meksikon rauhaarakastavia Tolteekkejä kohtaa ikävä episodi kun joukko ahneita kenraaleita haluaa vallata naapurivaltiot ja panna ne verolle.

Kenraalit hankkiutuvat eroon vastahankaisesta kuninkaastaan ja niinpä talonpojille koittavat kovat ajat. Alkaa verojen kerääminen.

”Vasta suuren voiton jälkeen tulette saamaan palkkanne!”, tuoreet kapitalistit julistavat.

Julkaisun takana Kansankulttuuri Oy

Vaikka en ole lapsuudessani lukenut tätä sarjakuvaa, tiedän että vastaavaa ilmeisesti usein juuri itäblokissa tuotettua propagandistista sarjakuvaa on Suomessa jonkin verran ollut myynnissä. Aion kaivaa hyllystä ainakin yhden esimerkin, joka sijoittuu maailmansotiin. Kyse on siitä miten asiat esitetään ja miten tämä maailmankuva kakaroihin istutetaan.

Mosaiikki-propagandasarjakuvan kustantamisesta vastasi Kansankulttuuri Oy. Sen omistivat kansandemokraattiset järjestöt ja Suomi-Neuvostoliitto-seura.

Toiminta alkoi 1944 ja julkaisuputkessa oli lähinnä sosialistista ja marxilaista tieto- ja kaunokirjallisuutta.

Huutokauppaa Mosaiikin vanhoilla numeroilla

Kävin tutkailemassa miten kauppa käy Mosaiikeillä netissä. Suomessa siis myydään noita 80-luvun lehtiä, mutta Saksassa on tarjolla muutakin.

Saksalaisia Mosaiikkejä löytyy eBaystä. Myynnissä on iso kasa DDR-romantiikkaa sarjakuvien muodossa(ehkä halvempaa kuin Trabantin ostaminen).

Seuraavassa pari vastaantullutta myynnissä olevaa lehteä:

Mosaik 73A/(Hennes Hegen). Uusi, harvinainen. Hinta 55,95 euroa.

Myyjä kertoo: Ich verkaufe heute das megaseltene und meistgesuchte Heft 73A Mosaik Tick Tack Ticketack – beinhaltet: Weitere Abenteuer im Weltraum Es gab nur ca. 400 Stück weltweit – Wert unbekannt!

Jos sitten mennään kalliimpaan osastoon, niin eBayssä kaupiteltiin viime viikolla numeroa 1. Sille on lyöty aloitushinnaksi 1999,95 euroa.

Mosaik Nr. 1 Original, Hannes Hegen, TOP

Mutta kuten jo kirjoitin Mosaiikki elää edelleen – tutustu tähän sivustoon!

Digedagien kotisivu (Saksa)

Lue näitäkin:

Suomessa julkaistujen Digedagien lista

Wikipedia: Mosaik

 

Aiheeseen liittyy

FacebookTweetPin

Ensisijainen sivupalkki

  • Email
  • Instagram
  • Twitter

Ostoksia

Taas yksi sarjisdivari nurin

Taas meni yksi sarjakuvadivari nurin. Jokaisen kaupan menetys tuntuu. Ei näitä liikaa ole. Vaatii luonnetta ja oikeaa asennetta pitää sarjisdivaria.

Lue

Jippo kokoelmaan alkuperäismuovissa

Löysin Helsingin kirjamessujen sarjakuvaosastolta Jippo-pinon, joka oli jäänyt muoviin. Sellainen piti tietenkin heti ostaa keräämään pölyä hyllyyn.

Lue

Hintalappuongelmia Boingin kanssa

Divarista pyydystämäni lehdet ovat hyväkuntoisia, mutta ongelmia tuli hintalappujen kanssa, jotka olivat kirotun lujasti kiinni takasivun oikeassa alareunassa.

Lue

Kokoelmasta

Spindlarnas rike – vasemmistolaista scifiä Ruotsista

Sain tutulta kasan albumeita. Kasan kiintoisimpiin kuuluu Mammut Special -albumi Spindlarnas rike. Se on vasemmistolaista scifiä Ruotsista. Se on vastaisku amerikkalaiselle scifille.

Read More

Superpokkari: laatusarjakuvaa ja irtoilevia sivuja

Superpokkari on yksi niitä omituisuuksia mitä hyllyyn aikoinaan tuli hankittua. Näissä hieman rönsyilevissä pokkareissa on sinänsä ihan hyvää sarjakuvaa, mutta lisäksi novelleja. Sivut irtoilevat helposti.

Read More

Sarjakuvien eliniän odote on 70-100 vuotta

Vuoden 1980 Hämähäkkimies-vuosikertani tuhoutuu vuoteen 2080 mennessä. Suurin osa sarjakuvistani on 1970-luvulta. Ne ovat siis noin 30-40-vuotiaita. Siinä pohja pitkän aikavälin keräilystrategialle.

Read More

sarjakuvalinkit

  • Kvaak.fi
  • Mustanaamio 1966-2010 – (Sarjakuvatoimittaja Antti Marttisen kirjoitus viimeisestä lehdestä Egmontin Mustaa valkoisella -blogissa)
  • Mustanaamio-julkaisut Suomessa (Juha Tynnisen kokoama)
  • Sarjakuvablogit
  • Suomen sarjakuvaseura
  • Tampereen sarjakuvaseura: Sarjari

kirjoitusten arkisto

[footer_backtotop]

Kaikki oikeudet pidetään © 2023 · Kirjaudu sisään